Dodaj ten składnik do rosołu, a jego smak będzie o wiele lepszy. Ta pyszna zupa jest chyba najbardziej popularna w polskich domach. Warto spróbować urozmaicić jej smak i dodać pewien tajemniczy składnik. Sprawdź i poznaj przepis.
Rosół uwielbiają wszyscy, bo jest prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Na drugi dzień zazwyczaj robi się z niego zupę pomidorową. Co zrobić, żeby był idealnie doprawiony i aromatyczny? Okazuje się, że warto dodać do gotującego się bulionu dobrze znany każdemu składnik.
Dodaj ten składnik do rosołu. Będziesz zachwycony jego smakiem
Tajemniczym składnikiem jest jabłko. To właśnie ono nadaje rosołowi niezwykłego aromatu i podkręca jego smak, a w dodatku zawiera mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Rosół będzie obłędnie smaczny, dlatego warto wypróbować nowej odsłony tej pysznej zupy.
Przepis na rosół z jabłkiem
Składniki:
» 1 kg mięsa – porcja rosołowa
» 4 duże marchewki
» 1 por
» 1 seler
» 2 cebule
» 1 korzeń pietruszki
» 1 pęczek natki pietruszki
» 3 liście laurowe
» 1 jabłko
» 6 ziaren pieprzu
» 5 ziaren ziela angielskiego
» sól do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1,5 litra wody i zagotuj, wtedy dodaj mięso oraz poczekaj, aż zaczną zbierać się szumowiny. Usuń je i dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około godzinę.
Warzywa (oprócz cebuli i pietruszki) obierz, umyj i pokrój, a potem delikatnie podsmaż na patelni z dodatkiem łyżki masła. Dodaj warzywa do bulionu, a potem przygotuj cebulę. Obierz ją i przekrój na pół, a potem podsmaż na suchej patelni, na dużym ogniu. Dodaj do zupy, następnie umyj dokładnie jabłko i włóż do rosołu wraz z natką pietruszki. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Podawaj z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!