pomidory
fot. Pixabay

Pomidory goszczą w naszej kuchni dość często. Są smaczne, ale niekiedy za bardzo kwaśne. Znamy kilka trików, aby nadać im słodyczy oraz wyrazistości. Istnieje jeden produkt, o którego dodaniu nigdy byście nawet nie pomyśleli. Ten dodatek z pomidorami tworzy idealne połączenie. Zaryzykujcie i do sosu dodajcie trochę cynamonu – zobaczcie, co się stanie.

Smak pomidorów wzbogaca wiele różnych przypraw. Najczęściej doprawiamy je pieprzem, solą i czosnkiem. Oprócz nich warto postawić także na inne dodatki, a jednym z bardziej nowatorskich jest cynamon. Zachęcamy was jednak do spróbowania – według nas polubicie ten duet.

Czy dodanie cynamonu do sosu pomidorowego to obłęd?

Wydaje się, że oba te produkty do siebie nie pasują. Okazuje się jednak, że kojarzony głównie z deserami cynamon fantastycznie wydobywa słodycz pomidorów. Mało tego, obniża on ich kwaskowatość. Z tą przyprawą wasza potrawa zyska na smaku i nabierze wyjątkowego aromatu.

Innym – mniej zaskakującym- postępowaniem jest łączenie pomidorów z bazylią lub oregano. Taka baza pomidorowa będzie smakowała wybornie z pizzą, zapiekankami serowymi czy makaronem. Można również dodać ją do klasycznej ziołowej pomidorowej.

Zamiast powyższych dodatków, możecie wsypać trochę ziół prowansalskich, a smak będzie jeszcze bardziej intensywny. W mieszance oprócz bazylii i oregano znajduje się szałwia, tymianek, cząber ogrodowy, rozmaryn, majeranek i mięta pieprzowa. Smak pomidorów uwypukli też papryka. Ta słodka korzystnie wpłynie na walory warzywa. Natomiast, jeśli postawicie na wariant wędzony, wasz sos pomidorowy nabierze głębokiego, pełnego umami posmaku. Niemal identycznie zadziała dodanie sosu sojowego.

Jeśli lubicie ostrość, wybierzcie chilli. Dla amatorów kuchni azjatyckiej interesującym i pysznym dodatkiem będzie pełna aromatu papryka gochugaru o słodko-ostrym smaku. Jest ona specyficznym składnikiem klasycznej koreańskiej kiszonki z kapusty pekińskiej. W odróżnieniu od standardowego chilli jest ona bardziej słodka w smaku i bardzo dobrze komponuje się z pomidorami.

Kwasowość warzywa możemy także zakamuflować, wzbogacając go o słodkie składniki. Do dyspozycji mamy miód i cukier, a poza nimi również syrop klonowy, śliwki czy gorzką czekoladę. Nadadzą one zbyt kwaśnym pomidorom słodyczy i przyjemnych nut. Możemy dołożyć też jabłko, marchewkę, kalarepę lub dynię. Życzymy wam pomyślnych eksperymentów.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę