Możliwość upieczenia chleba we własnej kuchni jest atrakcyjnym sposobem na zapewnienie sobie pysznego wypieku. Poniższy przepis to ciekawa propozycja dla wszystkich miłośników pieczywa.
Chleb jest nieodłącznym elementem wielu posiłków w naszych domach. Najczęściej używany jest do różnego rodzaju kanapek. Przygotowując go według poniższego przepisu, zyskujemy niezwykle ciekawą opcję.
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej, chlebowej
1 łyżeczka soli
100 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
350 g wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn z drożdży, posiekane orzechy i żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżkę. Później dolewamy letnią wodę i ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy łyżką aby opadło, a żaroodporny garnek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni.
Gdy naczynie będzie gorące, przekładamy do niego ciasto z miski. Z powrotem wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po wyjęciu garnka z piekarnika wyjmujemy chleb aby ostygł.