Gołąbki lepiej mrozić surowe czy ugotowane? Jest jeden warunek

Gołąbki lepiej mrozić surowe czy ugotowane

REKLAMA

Gołąbki to zdecydowany hit wśród mięsnych dań, trzeba przyznać, że ciężko jest się im oprzeć. Ich smak jest niepowtarzalny. Wielu z nas miało sytuację, w której chcieliśmy zamrozić gołąbki na przyszłość, aby zjeść je w późniejszym czasie, gdy będziemy mieć na nie ochotę. Wtedy zastanawiamy się, czy lepiej mrozić je surowe czy ugotowane? Okazuje się, że jest jeden warunek.

Smaczne gołąbki to danie, które dosłownie przyprawia nas o prawdziwy zawrót głowy. Uwielbiają je nawet najbardziej wybredni  smakosze. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki mrożeniu możemy zaoszczędzić sporo czasu. Ale naprawdę warto je przygotować, bo są niebanalną propozycją obiadową!

Gołąbki lepiej mrozić surowe czy ugotowane? Jest jeden warunek

Okazuje się, że można zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane gołąbki. Jest jednak pewien warunek, który musimy spełnić. A mianowicie należy robić to w prawidłowy sposób. Wszystko jednak zależy od tego, które gołąbki chcemy mrozić – surowe lub ugotowane.

REKLAMA

Według informacji zamieszczonych na portalu WP Kuchnia, gołąbki możemy zamrozić na wiele różnych sposobów. Najprościej jest zamrozić całą potrawę, wraz z sosem pomidorowym. Jednak ten sposób może wpłynąć na smak gołąbków. Drugim sposobem jest zamrożenie osobno farszu i sosu osobno. Wtedy trzeba przygotować tylko liście kapusty i użyć przygotowane wcześniej składniki.

Gdy masz już ugotowane gołąbki, to możesz włożyć je do zamrażarki. Jednak pamiętaj, że każdy z nich powinien być zapakowany w osobny woreczek do mrożenia. Wtedy gołąbki nie posklejają się w zamrażarce. W trakcie gotowania gołąbków, możesz kilka z nich wyjąć. Lekko poddane obróbce termicznej zamroź, a kiedy najdzie nas ochota ma gołąbki to wystarczy je wyjąć i do końca ugotować. Dzięki temu zachowa się w nich najwięcej smaku, a kapusta się nie rozgotuje.

Można też zamrozić gołąbki przed ugotowaniem. Wystarczy tylko zawinąć farsz w kapustę, a następnie umieścić w woreczkach do mrożenia. Później trzeba tylko je ugotować i zrobić sos.

Oczywiście w każdym ze sposobów musimy poczekać, aż gołąbki po wyjęciu z zamrażarki się rozmrożą. Możemy włożyć je na noc do lodówki.

REKLAMA

Podziel się: