Beza pavlova
YouTube | The Cooking Foodie

Beza pavlova w ostatnim czasie stała się niezwykle popularna. Jest szybka w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako deser w letnie dni, bowiem podaje się ją schłodzoną. Do tego, to właśnie latem, do ciasta można dodawać różnorodne owocowe wariacje!

Do przygotowania tego wyśmienitego deseru będziemy potrzebować:

Cukier – 300 g

Białka z 6 jaj

Mąkę ziemniaczaną – 3 łyżeczki

Śmietankę 30% – 0,5 litra

Ocet winny – łyżeczkę

Mieszankę dowolnych owoców

Na samym początku należy ubić białka na sztywną pianę. Następnie po trochu dodajemy cukier, cały czas miksując. Całość powinna zostać ubita na sztywną i lśniącą masę. Do masy dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy na sztywną pianę.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Uzyskaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy brzegi ciasta i staramy się uformować z masy formę na kształt misy. Całość pieczemy około 75 minut. Po umieszczeniu masy w piekarniku możemy obniżyć temperaturę o około 30 stopni.

Po upieczeniu odstawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy śmietankę, do momentu uzyskania sztywnej masy. Bitą śmietanę przelewamy do wystudzonej bezowej formy. Wierzch dekorujemy wybranymi owocami.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę