agrest
fot. Pixabay

Dziś agrest nie cieszy się taką popularnością jak kiedyś, ale wciąż bywa chętnie używany w kuchni. Można zrobić z niego pyszny dżem, natomiast dodany do kompotu czy ciast nadaje im kwaskowego smaku, a w towarzystwie porzeczek czy malin stanowi doskonałą, letnią mieszankę. Jeżeli chciałbyś zachować choć trochę tych owoców na zimę, powinieneś wiedzieć, jak je zamrozić.

Jak zamrozić agrest?

Przełóż owoce do pojemnika i zasyp cukrem (proporcje to ok. 30 g cukru na 1 kg owoców). Włóż całość do lodówki na mniej więcej 3 godziny, w tym czasie owoce uwolnią sok. Potem zamknij dokładnie plastikowe pudełeczko albo przełóż wszystko do foliowego woreczka z klipsem. Umieść w zamrażalniku.

Jak mrozić agrest? Przygotuj owoce w syropie

Owoce mają twardą skórkę, więc można je mrozić w syropie. Za sprawą słodkiej obwódki kulki nie rozlecą się tuż po rozmrożeniu. Aby uzyskać idealną konsystencję syropu, warto stosować należyte proporcje. Na kilogram agrestu przypada 1 litr wody, łyżka soku z cytryny i 400 g cukru. Syrop zrobisz w następujący sposób:

Cukier rozpuść w wodzie, zagotuj, tworząc syrop, dolej łyżkę soku z cytryny. Ostudź. Chłodną mieszanką zalej agrest umieszczony w plastikowym pojemniku, wstaw całość do chłodziarki na ok. 8 godzin. Później włóż pojemnik z owocami do zamrażalnika.

Czy agrest można mrozić w postaci przecieru? Oczywiście!

Aby zachować smak owoców na zimowy czas, możesz też przygotować z nich przecier. Na początku oczyść agrest, a następnie osusz go papierowym ręcznikiem. Potem owoce zmiksuj i przełóż do pojemniczków. W takiej formie mogą trafić do zamrażarki.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę