W sezonie ceny cukinii są dość niskie, warto więc zaopatrzyć się w co najmniej kilka sztuk tego warzywa i przygotować z niego coś wyjątkowego na zimę. Świetnym pomysłem będą nie tylko przetwory w słoikach – cukinię można też z powodzeniem zmrozić. Nie każdy jednak słyszał o pewnej niecodziennej metodzie. Chodzi o zamrożenie zblendowanego warzywa. W takiej formie zajmuje niewiele miejsca w zamrażalniku, a będzie w sam raz do zapiekanek czy zupy.
Świeża cukinia smakuje doskonale, ale smażona czy w postaci przetworów jest jeszcze lepsza. Jeśli chcesz ją zamrozić, najpierw ją umyj, a następnie rozdrobnij. Zrób to w taki sposób, aby potem można było ją bezpośrednio dodać do dań.
W jakiej postaci mrozić cukinię?
Na pewno nie w całości, ponieważ po rozmrożeniu stanie się miękka i starcie jej na tarce czy posiekanie nie będzie możliwe. Wobec tego należy ją rozdrobnić przed umieszczeniem w zamrażalniku. Sposób rozdrobnienia warzywa warto dopasować do jego rozmiaru i dojrzałości.
Jeżeli masz młode, jędrne sztuki możesz je pokroić w grubsze talarki, które będą znakomitym uzupełnieniem np. zapiekanek. Plastry rozmieść na tacy wyścielonej pergaminem i włóż na parę godzin do zamrażalnika. Gdy zamarzną, przełóż je do woreczków foliowych i ponownie schowaj w chłodzie.
Trochę starsze okazy możesz pokroić w kostkę. Umyj je, przekrój wzdłuż na pół, wydobądź miąższ wraz z pestkami, a twardą część pokrój w sześciany. Takie warzywo również wcześniej obmroź na tacy, a następnie zapakuj w foliową torebkę. Sprawdzi się w zupach i sosach. Cukinię możesz także zetrzeć na większych oczkach tarki i ulokować w woreczkach strunowych, a po dokładnym zamknięciu wsadź je do zamrażalnika. Będzie idealna do placków, zup czy ciast.
Bardzo interesującą metodą rozdrobnienia cukinii, jest zrobienie z niej musu. Takie warzywo spisze się jako zagęszczacz do sosów i zup, a nawet wypieków. Umyj cukinię, pokrój ją na małe kawałki, a następnie zmiksuj i przełóż do kontenerka na kostki lodu. Zamarznięte kostki umieść potem w foliowych woreczkach, zamknij je i włóż do zamrażalnika.
O czy należy pamiętać, mrożąc cukinię?
Do mrożenia nadaje się zarówno surowa cukinia, jak i zblanszowana. Ten drugi wariant zapewni większą stabilność smaku oraz barwę. Jeśli chcesz zblanszować warzywo, na początku je pokrój i pogotuj 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Potem wylej cukinię na sito i zanurz w zimnej wodzie, odsącz i gotowe. Możesz ją zamrozić.
Cukinii, którą masz zamiar zamrozić, wcale nie musisz obierać. Skórka to źródło dobroczynnych substancji. Możesz obrać warzywo, gdy skórka jest bardzo gruba, szpecąca albo jeśli zależy ci na tym, by w daniu nie było widać ciemnych fragmentów.