Codziennie mnóstwo osób wkłada obrane i umyte kartofle do wrzątku, aby je ugotować. Bulwy te są bardzo popularne, lecz wielu ludzi nie wie, jak je prawidłowo przechowywać. Nie należy trzymać ich w plastikowych torebkach, gdyż mogą się łatwo zepsuć.
Ziemniaki można przygotować na różne sposoby i w każdej postaci są smaczne. Chociaż gotowanie z ich udziałem nie jest trudne, tak przechowywanie warzyw powinno być wykonane we właściwy sposób – w innym razie można zniszczyć cały zapas ziemniaków.
Kartofle włóż do papierowej torby
Obecnie ziemniaki przeważnie kupuje się na straganach, targowiskach bądź w supermarketach. Te trzy miejsca mają jedną wspólną cechę – pakowanie bulw odbywa się z użyciem torebek foliowych. Po powrocie do domu i rozpakowaniu wszystkich zakupów powinniśmy jak najszybciej wyjąć kartofle z foli i umieścić je w papierowej i przewiewnej torbie.
Dlaczego torebki foliowe nie są odpowiednie do przechowywania bulw?
Ponieważ przepuszczają światło słoneczne i sprawiają, że z warzyw zaczyna parować woda. W rezultacie ziemniaki zaczynają się kurczyć i zielenieją, przez co stają się niejadalne.
Kupuj mniejsze ilości, ale częściej
Robienie zapasów ziemniaków na kilka tygodni nie jest dobrym rozwiązaniem. Lepiej kupić mniejszą ilość pyrek i zużywać je na bieżąco, a gdy się skończą, można przespacerować się do sklepu po świeże. Obecnie mało kto posiada domostwo z chłodną spiżarnią, w której warzywa mogłyby przetrwać długi okres – zatem bezpieczniej jest kupować nieduże ilości.
Nie należy też wkładać surowych kartofli do plastikowych pojemników, bo mogą pleśnieć – najlepsza będzie torba z papieru.