krem do ciasta
fot. Pexels

Gdy w czasie robienia ciasta krem wyjdzie zbyt rzadki, możesz go w łatwy sposób ustabilizować. Mamy sprawdzone triki na zagęszczenie kremu do ciasta. Dzięki nim przyrządzisz cudowny deser dla całej rodziny.

Krem do ciast i tortów powinien być dość gęsty i mieć zwartą konsystencję, ponieważ tylko taki nie rozpłynie się w trakcie krojenia. Rzadka słodka masa nie jest apetyczna i co ważne, nie będzie trzymać się ciasta. Biorąc pod uwagę rodzaj i składniki kremu, można jednak z łatwością zagęścić krem, aby nie utracił walorów smakowych i spełniał swoją funkcję. Do najbardziej popularnych stabilizatorów do kremów należą: galaretka, żelatyna, mąka, masło i czekolada. Zależnie od typu masy, można użyć składników zagęszczających i uratować zbyt rzadki krem.

Krem do ciasta – jak go zagęścić?

Krem czekoladowy
Krem będzie bardziej stabilny, jeśli dodasz do niego pół tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Gęsta, ostudzona czekolada dodana do płynnego kremu na pewno go zagęści. Jeśli wymieszasz masę z dodatkową ilością czekolady, włóż ją do chłodziarki, aby stężała, potem przełóż ciasto. Innym sposobem na zagęszczenie kremu czekoladowego jest dodanie do niego 50 g masła i utarcie składników.

Krem z bitą śmietaną
Jeżeli masa na bazie śmietany jest zbyt rzadka, wystarczy, że połączysz ją z opakowaniem śmietan-fixu do śmietany. Produkt przyspieszy ubijanie śmietany na sztywno i równocześnie szybciej ją zagęści. Do zagęszczenia możesz też użyć żelatyny lub galaretki owocowej. W gorącej wodzie rozpuść 2 łyżeczki żelatyny, następnie dodaj trochę masy, zamieszaj, a potem połącz z całym kremem.

Krem budyniowy
Jeżeli krem budyniowy wyszedł za rzadki, rozprowadź starannie łyżkę mąki kartoflanej w 100 ml chłodnej wody, potem lekko podgrzej masę budyniową i dodaj do niej rozpuszczoną mąkę. Wszystko mieszaj i gotuj do otrzymania właściwej konsystencji. Gdy krem wciąż jest rzadki, powtórz cały proces.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę