Mało kto nie lubi domowej sałatki jarzynowej. Każdy jednak przygotowuje ją nieco inaczej. Kluczowe są w niej ugotowane warzywa, które łączy się z majonezem. Poznaj zaskakujący sposób Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynową – będziesz miło zaskoczony jej smakiem.
Niekwestionowaną królową wśród wszystkich sałatek jest sałatka jarzynowa. To zdrowa, apetyczna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która bazuje na tanich i łatwo dostępnych warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń zachęca do tego, aby urozmaicić jej smak i dodać do niej wędzoną makrelę. Koniecznie wypróbuj tę wersję sałatki i sprawdź, czy faktycznie smakuje lepiej.
Sałatka jarzynowa według przepisu Kuronia
Składniki:
4 marchewki
kawałek pora
nieduża wędzona makrela
4 jajka
4 kiszone ogórki
1 łyżka musztardy
2 pietruszki
puszka białej fasoli
pół puszki kukurydzy
kawałek korzenia selera
pieprz, sól
3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Umytego selera, marchewki, pietruszki gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy w małą kostkę. Siekamy także jajka ugotowane na twardo. Pora czyścimy, kroimy w cienkie półkrążki. Ogórki kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Z ryby usuwamy skórę, kręgosłup oraz ości, dzielimy ją na niewielkie kawałki.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i mieszamy. Łączymy musztardę z majonezem i dodajemy do sałatki. Jeżeli sos jest mocno gęsty, możemy dodać do niego 1-2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków lub z kukurydzy. Skrapiamy sałatkę sosem i mieszamy. Zamykamy ją w naczyniu i wkładamy na parę godzin do chłodziarki, aby dojrzała.