Kluski śląskie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czasami mogą okazać się kulinarną frustracją, szczególnie gdy wychodzą twarde. Aby uniknąć takiego przykrego scenariusza, musimy użyć odpowiednich ziemniaków. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wybór odpowiednich ziemniaków na kluski śląskie
Na kluski śląskie najlepiej wybierać ziemniaki typu B (ogólnoużytkowe) lub C (lekko mączyste). Aczkolwiek konsystencja klusek śląskich nie zależy tylko od nich.
Zachowanie odpowiednich proporcji
Wybór dobrych kartofli to tylko połowa sukcesu. Jeśli chcemy, aby potrawa była naprawdę udana, musimy pamiętać o zachowaniu należytych proporcji – na cztery części ziemniaków powinniśmy przeznaczyć jedną część mąki. Nie możemy zapomnieć również o jajkach. Na każde 500 g ziemniaków przeznaczamy jedno jajko. Jeśli zachowamy wymienione wyżej proporcje, nasze kluski śląskie wyjdą perfekcyjne.
Jak widać, przyrządzenie idealnych klusek śląskich wcale nie jest takie trudne. Wystarczy, że będziemy mieć na uwadze kilka ważnych zasad, a danie odwdzięczy się nam cudowną miękką konsystencją i wspaniałym smakiem.