Chyba każdy, kto zaczynał swoją przygodę z gotowaniem, snuł refleksje dotyczące tego, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest jednoznaczna. Na długość obróbki cieplnej wpływa bowiem wiele czynników. Do jednego z nich należy poziom rozbicia mięsa. Sprawdź, jak długo smażyć schabowe, aby uzyskać idealną potrawę.
Jak długo smażyć schabowe? Podpowiadamy
Dla niektórych sprawa jest oczywista – rozbite kawałki mięsa wystarczy panierować i usmażyć, aż będą gotowe. Okazuje się, że taka koncepcja to prosta droga do otrzymania twardego i mało soczystego dania, które nie każdemu będzie smakować.
Schab przed obróbką termiczną trzeba dobrze rozbić. W tym celu warto użyć tłuczka z kratką i niezbyt mocno ubijać mięso – powinniśmy otrzymać porcję o grubości ok. 5 mm. Dzięki tej czynności sprawniej będzie przyrządzić mięso, które dodatkowo stanie się soczyste i miękkie.
Jeśli chodzi o panierkę, to nie powinna być ona zbyt gruba. Warto wcześniej dokładnie osuszyć schab, obtoczyć go w mące, a dopiero potem zanurzyć w jajku i tartej bułce. Kotlety przygotowane w ten sposób można już układać na patelni ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu. Należy je smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim płomieniu – po tym czasie powinny ładnie się zrumienić i stać się chrupiące.
Kotlety warto marynować
Dzięki marynacie mięso zyska na smaku i będzie jeszcze bardziej soczyste. Można je zatopić w mleku z dodatkiem pieprzu i pokrojonej cebuli. Mięso powinno marynować się co najmniej 2 godziny, warto potem porządnie natrzeć cały kawałek przeciśniętym czosnkiem i solą.
Sprawdzony przepis na kotlety schabowe znajdziecie tutaj. Idealnym dodatkiem do nich są młode gotowane ziemniaki i witaminowa surówka.