kotlet schabowy
fot. screen Youtube / Mashed

Chyba każdy zna smak klasycznych kotletów schabowych. A czym wyróżniają się schabowe po lubelsku? W porównaniu z tradycyjnymi są bardziej delikatne, a tajemnicą ich smaku jest panierka, która składa się nie z tartej bułki, a z mąki i sporej ilości jajka. Poznaj przepis na cudowne kotlety po lubelsku.

Pospolity „schaboszczak” to roztłuczone plastry mięsa, posypane przyprawami jak pieprz i sól, obtoczone w mące, jajku oraz bułce tartej. Podczas smażenia skórka kotletów staje się chrupiąca, natomiast wewnątrz pozostają soczyste. Na Lubelszczyźnie dokonano jednak drobnych modyfikacji składu samej panierki, przez co nie jest już ona tak chrupiąca. Nie jest to jednak wada – taki kotlet w panierce bez bułki tartej jest mniej kaloryczny, bo zazwyczaj to właśnie ona chłonie najwięcej tłuszczu. Schabowe po lubelsku mają też bardziej delikatny smak.

Jak przygotować kotlety schabowe po lubelsku?

Składniki:
4 jajka
4 plastry schabu środkowego
mąka gryczana do obtoczenia
olej do smażenia
pieprz, sól

Sposób wykonania:
Na początku płuczemy plastry mięsa, osuszamy je papierowym ręcznikiem, a na końcu równomiernie rozbijamy za pomocą tłuczka, posypujemy je pieprzem oraz solą. Odstawiamy na 60 minut w chłodne miejsce. Potem jajka wybijamy do głębszego talerza, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju. Kawałki schabu obtaczamy w mące gryczanej, a później w sporej ilości jajka. Umieszczamy je na patelni i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka:
Jeżeli zostanie wam jajko, możecie nim zalać smażące się na patelni kotlety, uzyskacie w ten sposób grubszą panierkę, a przy okazji nic się nie zmarnuje.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety schabowe w piwnej marynacie oraz na schab po dziekańsku.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę