Zupa krem z pieczonej papryki jest doskonałym pomysłem na obiad. Oprócz wielu drogocennych wartości odżywczych, zapewnia ona znakomity smak. Jak się okazuje, przygotowanie dania niczym z restauracji nie zajmie więcej, niż 15 minut.
Zupy krem są uwielbiane przez wielu Polaków. Ich największą zaletą jest fakt, że można je przygotować w wielu wersjach smakowych i z dodatkiem wielu składników. Zupa przyrządzona z papryki zachwyci swoim wyglądem i smakiem, ale przede wszystkim czasem wykonania!
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
puszka passaty pomidorowej
1 fenkuł
3 szalotki
3 ząbki czosnku
garść prażonych migdałów
50 ml oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy ją skórką do góry na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni, aż do momentu przypalenia się skórki. Następnie drobno kroimy szalotkę i czosnek. Do robota kuchennego wlewamy oliwę i dodajemy rozdrobnione warzywa. Misę rozgrzewamy do 140 stopni i podgrzewamy warzywa. Jeśli nie mamy robota, możemy tą czynność wykonać w garnku.
Fenkuł kroimy na małe kawałki, smarujemy je oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy koper włoski do piekarnika i pieczemy do zarumienienia. Do warzyw z kolei dolewamy passatę pomidorową i paprykę, po czym gotujemy przez 10 minut. Następnie wlewamy zupę do blendera kielichowego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową zupę przelewamy do talerza i dekorujemy fenkułem i prażonymi migdałami.