Zawijanie krokietów wielu osobom może wydawać się bardzo łatwe, jednak niektórzy mają z tym problem. Tymczasem, istnieje wypróbowany trik, który pomoże błyskawicznie i starannie złożyć pyszną potrawę. Z wykorzystaniem tej metody, nadzienie na pewno nie wydostanie się na zewnątrz.
Zanim poznamy pewną metodę, na początek kilka słów o krokietach. To niezwykle lubiana potrawa w kuchni polskiej. Można je nadziewać farszem z kapusty i grzybów, mięsem lub pieczarkami.
Krokiety można złożyć na kształt rulonu, sakiewki lub koperty. Pierwszy sposób jest najbardziej popularny, więc poniżej przedstawiamy nasz trik na łatwe i szybkie zawijanie krokietów – krok po kroku. Dobrze, aby ciasto naleśnikowe było elastyczne, ponieważ podczas składania krokietów o wiele łatwiej będzie można nim operować. Warto zwrócić na to uwagę w czasie smażenia. Poza tym, ciasto naleśnikowe na krokiety nie powinno być zbyt cienkie, bo może to przyczynić się do pękania placków. Z drugiej strony ciasto zbyt grube też może utrudnić zwijanie krokietów.
Na środku gotowego placka należy umieścić farsz, najlepiej zmielony – wtedy składanie krokietów będzie jeszcze prostsze. Nadzienie trzeba równo rozsmarować na całym naleśniku, pamiętając o tym, aby nie dotykać jego krawędzi. Należy uchwycić przeciwległe brzegi i złożyć je do środka – muszą na siebie nachodzić. W tej chwili powinno się delikatnie zwijać krokieta w rulonik „od siebie”, lekko go ściskając. Gdy apetyczne ruloniki będą odpowiednio zwinięte, należy je obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety można krótko obsmażyć na patelni albo wstawić do piekarnika. Po kilku minutach będą gotowe. Gdy krokiety będą prawidłowo zawinięte to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie rozpadną się w czasie serwowania lub jedzenia.
Kombinacja rozpływającego się w ustach ciasta i smacznego nadzienia, może sprawdzić się na obiad i kolację. Poprawnie zawinięte krokiety będą wspaniale prezentowały się na talerzu.