Sałatka grecka to wspaniała kompozycja świeżych warzyw, sera feta i oliwy. Taka potrawa kuchni śródziemnomorskiej będzie przyjemną odskocznią od klasycznej sałatki jarzynowej czy mizerii. W sam raz sprawdzi się na lekką kolację. Jeśli chcecie, aby pyszna sałatka grecka zagościła na waszym stole, zróbcie ją według przepisu Ani Starmach.
Przygotowanie sałatki greckiej potrwa najwyżej kilkanaście minut i z pewnością wywoła furorę wśród najbliższych. Sekretem fenomenalnego smaku tego dania jest prostota.
W Grecji sałatkę grecką nazywa się wiejską. To rustykalna potrawa, którą można zamówić w niemal każdej okolicznej restauracji. Oryginalny miks warzyw, sera i oliwy podawany jest o każdej porze dnia. Są nawet osoby, które smakowitą sałatkę jedzą zamiast obiadu.
Na smak greckiego frykasu wpływa głównie jakość i smak jego składników. Dlatego na sałatkę warto przeznaczyć pachnące i smaczne pomidory, paprykę i ogórki, nie zapominając o cebuli, serze feta i oliwkach.
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach
Składniki:
10 dag sera feta
2 pomidory
1 ogórek sałatkowy
2 łyżki czarnych oliwek
pół czerwonej cebuli
oregano
1 zielona papryka
oliwa z oliwek
Przygotowanie sałatki greckiej:
Ogórka myjemy, pozbawiamy skórki, przekrawamy wzdłuż na cztery kawałki, a następnie kroimy go na mniejsze części. Pomidory po umyciu wycieramy, kroimy w cząstki, a większe sztuki w sporą kostkę. Usuwamy z nich twarde elementy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z białych błonek i nasion, kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w piórka lub w półtalarki. Oliwki starannie odsączamy z zalewy. Fetę pozostawiamy na 30 minut w temp. pokojowej, a następnie kroimy ją w dość dużą kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę wyrzucamy do salaterki, dodajemy trochę oregano i 2-3 łyżki oliwy, mieszamy. Smacznego.