Królewska przystawka. Przepis Ani Starmach na sałatkę grecką

Anna Starmach i sałatka grecka
fot. Facebook / Anna Starmach / Pixabay

Sałatka grecka to wspaniała kompozycja świeżych warzyw, sera feta i oliwy. Taka potrawa kuchni śródziemnomorskiej będzie przyjemną odskocznią od klasycznej sałatki jarzynowej czy mizerii. W sam raz sprawdzi się na lekką kolację. Jeśli chcecie, aby pyszna sałatka grecka zagościła na waszym stole, zróbcie ją według przepisu Ani Starmach.

REKLAMA

Przygotowanie sałatki greckiej potrwa najwyżej kilkanaście minut i z pewnością wywoła furorę wśród najbliższych. Sekretem fenomenalnego smaku tego dania jest prostota.

W Grecji sałatkę grecką nazywa się wiejską. To rustykalna potrawa, którą można zamówić w niemal każdej okolicznej restauracji. Oryginalny miks warzyw, sera i oliwy podawany jest o każdej porze dnia. Są nawet osoby, które smakowitą sałatkę jedzą zamiast obiadu.

REKLAMA

Na smak greckiego frykasu wpływa głównie jakość i smak jego składników. Dlatego na sałatkę warto przeznaczyć pachnące i smaczne pomidory, paprykę i ogórki, nie zapominając o cebuli, serze feta i oliwkach.

Sałatka grecka według receptury Ani Starmach

Składniki:
10 dag sera feta
2 pomidory
1 ogórek sałatkowy
2 łyżki czarnych oliwek
pół czerwonej cebuli
oregano
1 zielona papryka
oliwa z oliwek

REKLAMA

Przygotowanie sałatki greckiej:
Ogórka myjemy, pozbawiamy skórki, przekrawamy wzdłuż na cztery kawałki, a następnie kroimy go na mniejsze części. Pomidory po umyciu wycieramy, kroimy w cząstki, a większe sztuki w sporą kostkę. Usuwamy z nich twarde elementy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z białych błonek i nasion, kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w piórka lub w półtalarki. Oliwki starannie odsączamy z zalewy. Fetę pozostawiamy na 30 minut w temp. pokojowej, a następnie kroimy ją w dość dużą kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę wyrzucamy do salaterki, dodajemy trochę oregano i 2-3 łyżki oliwy, mieszamy. Smacznego.

Podziel się: