Kruche i mięciutkie bitki. Ten trik stosowały nasze babcie w PRL-u

Kruche i mięciutkie bitki
fot. Pixabay

Kruche i mięciutkie bitki. Ten trik to prawdziwa rewolucja, bo mięso wychodzi niesamowite w smaku. Wszystko to dzięki zastosowaniu genialnego triku.

REKLAMA

Bitki wieprzowe to mięso z karkówki lub łopatki. Idealne na obiad, ale należy poświęcić im więcej czasu na przygotowanie. Trik naszych babć sprawi, że ich smak powali na kolana każdego. Co trzeba zrobić? Sprawdź.

Kruche i mięciutkie bitki. Trik naszych babć

Nakłuwanie mięsa widelcem oraz włożenie go do marynaty – to sposób stary jak świat, a niestety zapominany przez młode pokolenia. Dzięki temu smak marynaty idealnie wsiąknie w mięso. Po upieczeniu jest tak kruche i miękkie, że rozpływa się w ustach.

Jaka marynata jest najlepsza do bitek?

Mleko, krążki cebuli, czosnek, sól, pieprz – to najlepszy zestaw, który sprawi, że sos wyjdzie idealny. Przed podsmażeniem mięsa obtocz je w mące ziemniaczanej. Wtedy nie będziesz musiał zagęszczać sosu, bo będzie miał idealną konsystencję. Dokładny przepis na bitki znajdziesz tutaj, pamiętaj jednak o triku z nakłuwaniem i marynacie.

REKLAMA

Podziel się: