REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMakaroniki chrupiące i miękkie jak puch! Ten przepis to hit na Sylwestra!

Makaroniki chrupiące i miękkie jak puch! Ten przepis to hit na Sylwestra!

Makaroniki zdobywają coraz większą popularność. To prawdziwy hit, który sprawdzi się idealnie na Sylwestra, dlatego jeśli szukasz przepisów na słodkie przekąski to musisz wypróbować te słodkie i chrupiące ciasteczka. Jak upiec makaroniki? Oto najprostszy i najlepszy przepis! 

REKLAMA

Niewielkie ciasteczka, które są bardzo mięciutkie i bardzo chrupiące z zewnątrz. To prawdziwy hit na Sylwestra, dlatego poznaj i koniecznie wypróbuj najlepszy przepis!

Makaroniki to hit na Sylwestra! Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Te słodkie ciasteczka przygotowane są z białek jaj, cukru pudru oraz mielonych migdałów. Czasami do masy dodaje się również takie dodatki jak masło, mąka, drożdże, miód, śmietana, odrobina żółtek, kakao lub przyprawa korzenna.

Po upieczeniu są sklejane w pary, a w środek jest przełożony ulubionym kremem. Ciastka mogą mieć różne kolory i smaki, dlatego sprawiają niesamowite wrażenie. Istnieje wiele metod wykonania ciastek, jednak najlepszą jest metoda włoska, która wydaje się trudna w przygotowaniu. Ale pamiętaj, strach ma tylko wielkie oczy!

REKLAMA

Istnieje wiele metod ich wykonania, jednak najlepszą jest metoda włoska, która wydaje się trudna w przygotowaniu. Ale pamiętaj, strach ma tylko wielkie oczy!

Najlepszy przepis na słodkie ciastka bezowe

Składniki:

» 120 g migdałów zmielonych (obranych) albo mąki migdałowej

REKLAMA

» 200 g cukru pudru

» 3 białka

» 50 g cukru drobnego

REKLAMA

» barwnik spożywczy np. czerwony

Dodatkowo: składniki na krem: śmietana 30% lub 36% ubita z cukrem pudrem.

REKLAMA

Przygotowanie:

Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Migdały zmiel blenderem na sypką mąkę lub wsyp gotową mąkę migdałową do naczynia, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Białka jaj ubijaj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż piana będzie bardzo sztywna. Wtedy dodawaj porcjami drobny cukier, a po tym możesz dodać dowolny barwnik spożywczy.

Do masy dodawaj po trochu mąkę migdałową połączoną wcześniej z cukrem pudrem. Mieszaj wszystko delikatnie szpatułką, masa powinna mieć konsystencję bitej śmietany.

Masę bezową przełóż do rękawa, a jeśli go nie masz, to na blaszce możesz ułożyć makaroniki łyżką. Po wyłożeniu i uformowaniu ciasteczek odstaw je na 30-60 minut, w temperaturze pokojowej. Wtedy wyschną i dopiero można włożyć je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 12 minut.

Wyjmij z piekarnika i ubij śmietanę, a następnie po wystygnięciu przekładaj makaroniki kremem.

Idealna i słodka przekąska na Sylwestra!

Oprócz rewelacyjnego i chrupkiego smaku, makaroniki świetnie prezentują się na talerzu, dlatego z pewnością zachwycą Twoich gości. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko i łatwo. Wyjdą każdemu, kto lubi eksperymentować z wypiekami w kuchni oraz tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną.

Jeśli kochasz chrupać, to koniecznie wypróbuj także przepisu na tortillę w nieco innej i bardzo zaskakującej wersji.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA