Masz w domu nadmiar jajek? Zastosuj ten trik, a poleżą nawet rok!

jajka
fot. Pixabay

W Święta Wielkanocne spożywamy dużo jajek pod różnymi postaciami. Są obecne w sałatkach, przystawkach, żurku, a nawet słodkich wypiekach. Co zrobić z nadmiarem jajek, które kupiliśmy przed świętami i wiemy, że nie zdążymy ich wszystkich zużyć? Z powodzeniem można je zamrozić tak jak inne produkty spożywcze. Wcale nie utracą swych walorów zdrowotnych w zamrażarce. Jednak trzeba zwrócić uwagę na kilka detali.

REKLAMA

Jajka można mrozić w temperaturze do -18°C przed najwyżej 2 tygodnie. Gdy zostaną włożone do chłodziarki, ich trwałość wydłuża się o około miesiąc. Lecz sposobów przetrzymywania jajek jest jeszcze więcej.

Zasady mrożenia jajek

Mrożenie wpływa na cechy fizyczne żywności (nie każdej) i tak jest w przypadku jajek. Nigdy nie należy zamrażać ich w skorupkach (w całości), ponieważ staną się niejadalne – dosłownie. Najpewniej wystrzelą w zamrażarce. Mrozić nie można też gotowanych jaj, gdyż utracą pożądaną teksturę i smak. Jak prawidłowo zamrozić nabiał?

Jajka w całości
Żółtka i białka ubij na kogel-mogel, a potem zamroź w pojemniczku.

REKLAMA

Surowe żółtka
Mrożą się trochę gorzej niż białka, bo przechodzą cykl żelowania. O co w nim chodzi? W żółtku powstają małe cząstki lodu, które na stałe modyfikują teksturę żółtka. Na szczęście da się temu zapobiec, wystarczy przed zamrożeniem ubić żółtko z cukrem (ok. pół łyżeczki) bądź solą (ok. 1/4 łyżeczki na każde 4 żółtka). Wszystko zależy od tego, jak chcesz w przyszłości zużyć jajka.

Surowe białka
Białka oddziel od żółtek i schowaj do urządzenia chłodniczego w pudełeczkach. Nie utracą pierwotnej faktury ani walorów zdrowotnych.

Dania z jajek
Desery, tarty, ciasta czy zapiekanki z jajkami nieźle znoszą mrożenie i nie tracą na smaku.

REKLAMA

Ile czasu poleżą jajka w zamrażalniku? Do czego można je zużyć?

Żółtka i białka mogą spędzić w zamrażarce najwyżej 1 rok, natomiast potrawy z jajkami trzeba skonsumować w ciągu 2-3 miesięcy. Białka i żółtka po rozmrożeniu można dodawać do sosów, zup, wypieków (np. ciast ucieranych) i wielu innych dań. Same białka świetnie nadają się na bezę.
Jajka ubite przed mrożeniem na kogel-mogel, po rozmrożeniu mogą być składnikiem omletów, słodkich wypieków czy sosów. To tylko kilka propozycji, ale w praktyce jest ich znacznie więcej.

Podziel się: