REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNa czym smażyć jajecznicę? Nadaje się tylko ten tłuszcz

Na czym smażyć jajecznicę? Nadaje się tylko ten tłuszcz

Na czym smażyć jajecznicę
fot. Pixabay

Na czym smażyć jajecznicę? Okazuje się, że to kluczowa kwestia. Wiele osób popełnia błąd i psuje smak jajecznicy przez tłuszcz jakiego używa. 

REKLAMA

Jajecznica to przepyszny pomysł na śniadanie. Jedni lubią ją w formie kremowej, a inni wolą bardziej podsmażoną. Żadna wersja nie wyjdzie jednak smacznie jeśli będziemy smażyć ją na nieodpowiednim tłuszczu. Jaki jest najlepszy? Odpowiadamy w dalszej części artykułu.

Na czym smażyć jajecznicę? Ten tłuszcz jest najlepszy

Smażysz jajecznicę na oleju rzepakowym? Natychmiast zamień go na masło klarowane, bo to ono jest uważane za jedno z najlepszych rozwiązań. Masło klarowane ma delikatny, orzechowy smak i dzięki temu jajecznica ma piękny aromat. Jest bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A i K2. To także źródło zdrowych tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych omega-3.

Dużą zaletą masła klarowanego jest to, że przeciwieństwie do zwykłego masła, nie zawiera laktozy dlatego może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA