Suche, a co gorsza łamiące się naleśniki to bolączka każdego kuchmistrza. Chociaż przed wysychaniem po obróbce cieplnej można się ustrzec, to przywieranie cienkich placków na patelni wymaga asekuracji. Wystarczy jednak dodać do ciasta trochę oleju, a naleśniki wyjdą takie, jak trzeba.
Naleśniki najlepsze są wtedy, gdy zdołają zachować swą elastyczność i delikatność przez długi czas. Dzięki temu można nadziewać je przeróżnymi farszami, a potem sprawnie zawijać. Niewielka ilość tłuszczu zmienia nieznacznie strukturę ciasta i zapobiega nadmiernemu wyschnięciu w trakcie obróbki termicznej. Przy okazji zmniejsza się problem przywierania cienkich placuszków do patelni.
Przepis na idealnie wilgotne naleśniki
Składniki:
500 ml mleka
1 łyżka cukru
450 g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 szklanka skrobi
4 jajka
trochę soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wbijamy jajka do naczynia i ubijamy je mikserem na puszystą pianę, pod koniec ucierania dodajemy do nich cukier i odrobinę soli. Wlewamy do miski olej, mleko i miksujemy jeszcze parę minut. Doprowadzamy szklankę wody do wrzenia i zalewamy nią skrobię w oddzielnej misce, dobrze mieszamy. Masę jajeczną wzbogacamy o przesianą mąkę, przestudzoną skrobię i ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy spód niedużą warstwą tłuszczu i rozprowadzajmy po jej całej powierzchni porcje ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Potem przekładamy je na talerz i ponawiamy czynność. Tak działamy, dopóki nie skończy się nam cała masa naleśnikowa.
Więcej przepisów i ciekawych informacji ze świata kulinariów znajdziesz na naszej stronie. W tym artykule wyjaśniamy, jak gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć. Z kolei tutaj znajdziesz przepis na pyszne ciasto czekoladowe.