REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNiebiańsko pyszny sernik od Anny Starmach. Tylko 3 składniki!

Niebiańsko pyszny sernik od Anny Starmach. Tylko 3 składniki!

Anna Starmach i sernik z trzech składników
fot. screen Youtube / Purella – SUPERFOODY na co dzień / screen Youtube / BrianPierre Fentress

Do zrobienia sernika, wcale nie potrzeba wielu składników. Mistrzowskie ciasto powstanie nawet z 3 produktów. Z takiej receptury korzysta Anna Starmach, która piecze swój deser w kąpieli wodnej.

REKLAMA

Przygotowanie sernika to zawsze znakomity pomysł. Bez względu na to, czy chcesz upiec coś na niedzielę, na urodziny, spotkanie z rodziną lub tak po prostu, ponieważ akurat masz ochotę na coś słodkiego. Jeszcze lepiej, gdy przepis, którym chcesz się posłużyć, jest krótki i łatwy. Taki jest właśnie ten poniższy, który na swojej oficjalnej stronie opublikowała jurorka programu MasterChef Junior – Anna Starmach. Pyszny sernik powstaje z zaledwie 3 składników.

Sernik z 3 składników – przepis Anny Starmach

Składniki:
160 g białej czekolady
4 jajka
160 g kremowego serka typu Philadelphia

oraz:
cukier puder do posypania sernika
szklanka gorącej wody
masło do posmarowania formy
owoce do dekoracji

REKLAMA

Przygotowanie:
Połamać czekoladę, rozpuścić ją w kąpieli wodnej, ostudzić. Potem delikatnie połączyć z serkiem. Żółtka i białka oddzielić od siebie, te pierwsze dodać do masy czekoladowo-śmietankowej, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do pozostałych składników, lekko zamieszać.

Piekarnik nagrzać do 170°C, a formę, w której ma być pieczone ciasto, posmarować masłem (boki i spód). Brzegi wyłożyć jeszcze papierem do pieczenia (wyciąć pasek i przyczepić do nasmarowanej tłuszczem obręczy). Masę sernikową umieścić w formie, a formę postawić na blasze do pieczenia. Na blachę wylać szklankę gorącej wody (dzięki kąpieli wodnej, deser nie popęka i będzie perfekcyjnie wilgotny). Sernik na początku piec przez 15 minut w 170°C, a potem obniżyć temperaturę do 160°C i grzać jeszcze przez 20 minut.

Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować na razie deseru – powinien pozostać tam przynajmniej 20 minut, inaczej może opaść. Po tym czasie stopniowo otwierać drzwiczki urządzenia i dać sernikowi jeszcze chwilę czasu. Później można go wyciągnąć i ostudzić do końca.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA