Szukacie szybkiego przepisu na ciekawą i pyszną przekąskę? Właśnie znaleźliście! Poniższa receptura na popcornowego kurczaka z pewnością przypadnie wam do gustu.
Prosty patent na smaczną przekąskę
Chrupiący kurczak to zawsze świetny pomysł na sycącą przekąskę. Jeśli podamy go w odpowiednio doprawionej panierce i dołączymy ulubione sosy, to taka potrawa będzie gwarancją udanej posiadówki w gronie przyjaciół lub bliskich. Można ją podjadać podczas oglądania filmu albo meczu. Sprawdź, jak przygotować ten niezwykły wariant kurczaka.
Przepis na kurczaka popcornowego
Składniki:
1/4 szklanki mleka
500 g mięsa z kurczaka (z udek lub piersi)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli i sól do oprószenia
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka wędzonej papryki
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżka ostrego sosu
Przygotowanie:
Mięso pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przełóż je do większej miski. Oprósz mąką ziemniaczaną (lub kukurydzianą), wymieszaj i odstaw. W pierwszym naczyniu wymieszaj bułkę tartą, czosnek, mąkę pszenną, 2 łyżeczki soli, wędzoną paprykę, cebulę i pieprz. Natomiast do drugiego naczynia wbij jajko, rozbełtaj je i połącz z miodem, mlekiem oraz ostrym sosem (jeśli używasz). Do takiej mieszanki włóż pokrojonego kurczaka i dobrze obtocz go w sosie. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa obtaczaj w panierce i układaj na tłuszczu – smaż na złoty kolor. Wykładaj kurczaka na papierowy ręcznik. Przygotuj do niego ulubiony sos, wtedy będzie jeszcze lepszy.