REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPasta z buraka - przepyszna i zdrowa. Idealna na kanapki! Poznaj przepis

Pasta z buraka – przepyszna i zdrowa. Idealna na kanapki! Poznaj przepis

pasta z buraka

REKLAMA

Pasta z buraka to idealny pomysł, aby urozmaicić kanapki, które jemy często na śniadanie. A wszyscy wiedzą, że śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia – to dzięki niemu mamy energię do działania. Warto więc zjeść coś o bogatej zawartości składników odżywczych – przygotuj pastę z buraka! Niezwykle smaczna i zdrowa, jak ją zrobić?

Kremowa, niezwykle oryginalna w smaku i zdrowa – pasta z buraka to zdrowy i pyszny dodatek, który może zastąpić masło. Przygotowuje się ją w podobny sposób, tak jak hummus z cieciorki czy guacamole z awokado. Pieczone buraki blenduje się z dodatkiem prażonego słonecznika, dlatego smakuje rewelacyjnie.

Pasta z buraka – przepyszna i niezwykle cenna dla zdrowia

pasta z buraka

REKLAMA

Oprócz tego, że jest oryginalna w smaku, to w dodatku ma ogromną zawartość cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak witamina C, A, H, cała grupa witamin B, białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cynk,  potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz rzadkie metale: rubid, cez.

Wpływa dosłownie na cały organizm bardzo korzystnie, w tym oddziałuje na skórę ponieważ zawiera cenny kwas foliowy. Naprawdę warto spróbować polubić buraki w postaci pysznej pasty! Zobacz i wypróbuj tego przepisu!

Przepis na pastę z buraka

pasta z buraka

REKLAMA

Składniki:

» 2 szklanki łuskanego słonecznika

» 500 g upieczonych buraków

REKLAMA

» 2-3 ząbki czosnku

» sok z połowy cytryny

» po pół łyżeczki: mielonej kolendry, mielonego kuminu, ostrej papryczki chili i soli

Dodatkowo: czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie:

Słonecznik podpraż na suchej patelni do momentu, aż zrobi się złocisty, a potem odstaw do ostygnięcia.

REKLAMA

Kiedy przestygnie, wsyp go do blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach – musi powstać gęsta masa. Buraki upiecz w piekarniku – około 40 min. Sprawdzaj czy są miękkie patyczkiem. Kiedy się upieką to odstaw do przestygnięcia, a potem obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do blendera ze słonecznikiem.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do blendera, następnie dodaj sok z cytryny i przyprawy: kolendrę, chili, kumin i sól. Wszystko zmiksuj. Miksuj przez kilka minut, by uzyskać jednolitą, kremową pastę. Przełóż do szczelnego naczynia i posyp wierzch czarnuszką.

Przechowuj ją w lodówce maksymalnie kilka dni. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA