Po upieczeniu świątecznych pierniczków warto je odpowiednio przechować. Choć kuszą nas swoimi walorami i naprawdę ciężko jest się im oprzeć, to warto zachować coś na Święta. Dlatego postanowiliśmy zdradzić wam, jak przechowywać świąteczne ciasteczka, aby były smaczne, miały odpowiednią wilgotność i ogólnie zachowały się do wigilii.
Sposób Ewy Wachowicz na przechowywanie pierniczków
Ewa Wachowicz, gospodyni programu kulinarnego, napisała ostatnio na Instagramie, jak przechowuje swoje świąteczne pierniczki. Zdradziła, że wypieki umieszcza w pojemniku, do którego wkłada także naczynie z wodą, dzięki czemu ciasteczka zachowują wilgotność i są miękkie. Jeżeli masz w domu blaszane pudełko (np. po słodyczach), przełóż do niego pierniczki, a w środek wstaw niewielki słoiczek lub kieliszek z wodą. Pojemnik po zamknięciu odstaw w takie miejsce, gdzie nikt nie będzie go ruszał – inaczej płyn może się wylać!
Inne sposoby na przechowywanie pierniczków
Aby świąteczne wypieki były pyszne i mięciutkie, możesz zamiast kieliszka z wodą do pudełka z pierniczkami włożyć obierki lub kawałki jabłek. Sprawią one także, że ciasteczka zmiękną. Identycznie zadziałają plastry cytryn. Należy tylko uważać, aby na kawałkach jabłka czy cytryny nie pojawiła się pleśń!
Skuteczną metodą jest również włożenie do pojemnika kawałków pieczywa razowego. Gdy chcesz błyskawicznie „odświeżyć” pierniczki ułóż je na warstwach chleba i przykryj je kolejnymi kromkami. Przez noc ciasteczka wchłoną jego wilgoć. Zwróć także uwagę na miejsce, w którym trzymasz słodkości, musi być stosunkowo chłodne. Zatem szafka obok kaloryfera lub innego źródła ciepła, raczej odpada.
Na naszej stronie znajdziesz przepis Ani Starmach na świąteczne pierniczki z lukrem oraz wiele innych receptur na słodkości, np. makowiec czy ciasto miodownik.