Placki z cukinii są szybkie i proste w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się na kolację. Z dodatkiem kurczaka są bardzo sycące, więc jeśli podamy je w towarzystwie surówki i ziemniaków, to otrzymamy także pełnowartościowy obiad. To również sprytny patent na przemycenie warzyw do diety najmłodszych. Sytości plackom nadaje kurczak, a żółty ser, który roztapia się w trakcie smażenia, wiąże wszystkie składniki i nadaje placuszkom głębszego smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Recepturę na placki z cukinii możesz modyfikować według własnego uznania, np. dodając pieprz cayenne. My zachęcamy, aby do masy na placki dodać suszone pomidory – one wraz z czosnkiem podrasują smak całej kompozycji. Oczywiście nie możesz pominąć świeżych ziół: z koperkiem potrawa będzie smakować wybornie. Jeśli jednak nie chcesz dodawać koperku, to sięgnij po natkę pietruszki.
Różnorodne zastosowanie cukinii w kuchni
Warzywo może być nie tylko składnikiem placków, ale także sałatek, zup, pasztetów czy zapiekanek. Mało tego, z cukinii można zrobić nawet keczup lub makaron (wystarczy zaopatrzyć się w specjalną obieraczkę). Warzywo można bez problemu grillować. Sprawdzi się jajko nadzienie do pierogów czy wytrawnych naleśników.
Jak przygotować placki z cukinii z kurczakiem?
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
400 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
pieprz i sól
1 jajko
kilka suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
100 g sera żółtego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majonezu
mały pęczek świeżego koperku
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Na początku cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy ją i odstawiamy, aby puściła wodę. Później odcedzamy warzywo z nadmiaru soku. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Ser rozdrabniamy na tarce, kroimy też koperek.
Cukinię łączymy z kurczakiem, koperkiem i serem. Dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przesianą mąkę. Kompozycję możemy wzbogacić o suszone pomidory.
Wszystko starannie mieszamy na gęstą masę. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zezłocą. Będą doskonale smakować w towarzystwie sosu czosnkowego.