Gorąca czekolada jest niewątpliwie jednym z przyjemniejszych sposobów na poradzenie sobie z zimnymi i chłodnymi wieczorami. Poniższy przepis pozwala przyrządzić ją w domowych warunkach.
Coraz niższe temperatury za oknem sprawiają, że wiele osób decyduje się na ogrzanie w postaci napojów lub dań. Jednym z najlepszych pomysłów jest spożycie gorącej czekolady, która z pewnością zadziała mocno rozgrzewająco.
Składniki:
mleko krowie, może być w wersji pełnotłustej i odtłuszczonej (może być też roślinne!) – 750 ml (trzy szklanki)
prawdziwe kakao – około 30 g (trzy łyżki)
drobny cukier lub cukier puder – około 45 g (trzy łyżki)
czekolada gorzka, np. 70% – 50 g
ekstrakt waniliowy – 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do garnka, który się nie przypala wlewamy trzy szklanki mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Potem dosypujemy trzy łyżki kakao i trzy łyżki cukru. Zwiększamy moc ognia i zagotowujemy mleko, ciągle mieszając.
Po chwili ściągamy garnek z palnika, dodajemy 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i ekstrakt waniliowy. Jeśli po spróbowaniu okaże się, że gorąca czekolada nie jest zbyt słodka, można ją dosłodzić.