kotlety z kalafiora
fot. Facebook / Kulinarna-Wiola

Kotlety mielone kojarzą się wielu osobom z potrawą tłustą i kaloryczną. Zjedzenie kotleta od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Tym bardziej, że nowa receptura zaskakuje i pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. W tej odsłonie kotlety są lekkie, smaczne, delikatne, i wprost idealne dla ludzi dbających o smukłą sylwetkę.

Obecnie coraz więcej osób stara się zdrowo odżywiać. Jednym to wychodzi, a innym nie za bardzo. Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie, odchudzasz się lub masz ochotę na zjedzenie jarskiego obiadu, kotlety mielone z kalafiora są wprost stworzone dla ciebie. Wystarczy, że raz skorzystasz z tej receptury, a już na stałe będziesz do niej wracać.

Kalafior świetnie udaje fakturę mięsa, do której przywykliśmy. Sama receptura jest błyskawiczna i bardzo prosta, zresztą sprawdź sam.

Składniki:
2 jajka
1 kalafior
natka pietruszki
4 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
olej do smażenia
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Starannie umyj kalafiora i podziel go na różyczki. Połowę różyczek wrzuć do osolonej wody, ugotuj do miękkości, a później odstaw do ostygnięcia. Pozostałą część kalafiora zetrzyj na tarce albo zmiel w malakserze.

Przy użyciu praski do ziemniaków, ugotowane warzywo rozgnieć, połącz w misce z utartym wcześniej kalafiorem. Dosyp do kalafiora bułkę tartą, wbij jajko, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek. Masę dokładnie wymieszaj i formuj kotlety. Potem obtaczaj je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni sporą porcję oleju i umieszczaj kotlety. Smaż kilka minut z każdej strony, do momentu, aż będą rumiane.

Jeżeli ubóstwiasz kotlety mielone w każdej wersji, bez dwóch zdań pokochasz ten przepis.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna