Rogaliki z dżemem owocowym, powidłami, czekoladą, kajmakiem, twarożkiem, marmoladą, a może musem jabłkowym? Wszystkie smakują wyśmienicie, a w towarzystwie pysznej, chrupiącej skórki prezentują się jeszcze lepiej i są uwielbiane prawie przez każdego. Poznaj przepis na rogaliki, który musisz wypróbować. Rozpływają się w ustach! Uwaga – znikają w mig z talerza!
Rogaliki uwielbiane są chyba przez każdego – można zrobić je z ciasta francuskiego, które gotowe można kupić w sklepie lub te, kojarzone z wypiekami u babci – drożdżowe. Można robić je w wielu różnych wersjach, z kilkoma dodatkami. Pachnące, miękkie i puszyste, z ulubionym nadzieniem – to przekąska, która jest idealna, ponieważ są proste w wykonaniu.
Szukasz prostego przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe? Przybywamy z pomocą – oto najlepszy przepis, który musisz wypróbować! Rogaliki rozpływają się w ustach, idealnie wyrastają i rozwarstwiają, a dzięki temu zaskakują lekkością i puszystością!
Przepis na rogaliki – obłędnie smaczne i lekkie
Składniki:
Zaczyn:
» 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant
» 1 łyżka cukru
» 1 łyżka mąki
» 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody
Ciasto:
» 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
» 420 g mąki pszennej
» 3 łyżki cukru pudru
» 90 g rozpuszczonego masła
» 2 żółtka
Przygotowanie:
Na początku zrób zaczyn z podanych składników. Jeśli korzystasz z suszonych drożdży instant to wystarczy, że wsypiesz je do składników z rozczynu, wymieszasz za pomocą łyżeczki i dodasz do ciasta. Nie ma potrzeby czekać aż rozczyn podrośnie tylko od razu dodaje się wymieszane składniki do ciasta.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, to dodaj go do osobnego naczynia, a następnie wsyp mąkę i pozostałe składniki. Wyrabiaj ręcznie przez 5 minut – do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na okrągły kształt. Nożem podziel ciasto na podłużne trójkąty. Na każdym z nich umieść łyżeczkę gęstego dżemu, marmolady, czekolady lub dowolny ulubiony dodatek. Zwijaj ciasto w rulonik w taki sposób, aby nadzienie nie miało możliwości wypłynąć ze środka. Nadaj mu kształt rogalika.
Tak przygotowane rogaliki wyłóż na blaszkę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika. Piecz do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Pyszne i pachnące rogaliki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem, opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika możesz posypać płatkami migdałów. Nadadzą rogalikom jeszcze większej chrupkości.
Smacznego!