Przepis na szarlotkę sypaną. Pyszny deser, który zawsze się udaje
Marzy ci się proste ciasto z jabłkami, którego nie trzeba wcześniej zagniatać, wałkować i schładzać? Przepis, który dziś prezentujemy to łatwizna, w dodatku jego wykonanie zajmuje kilka chwil, a smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Połowa lata to najlepsza pora, by zrobić ekspresową szarlotkę sypaną.
REKLAMA
Tradycyjną szarlotkę przyrządzamy z ciasta kruchego. Istnieje też szybsza wersja z ciasta francuskiego – tutaj znajdziecie dokładny przepis. Szarlotka sypana to deser, który zawsze się udaje. W porównaniu do klasycznego wypieku jest o wiele prostsza w przygotowaniu, a mnóstwo osób uważa, że jest nawet smaczniejsza. Poznaj przepis na wymarzoną szarlotkę sypaną, która umili swoim smakiem niejedno popołudnie.
Szarlotka sypana – przepis
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru do wypieków
płaska łyżeczka cynamonu
170 g zmrożonego masła
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Obieramy jabłka, przekrawamy je na pół i pozbywamy się nasionek. Ścieramy owoce na grubych oczkach tarki, przekładamy do naczynia i posypujemy cynamonem, mieszamy. Wszystkie suche produkty łączymy ze sobą w większej misce, dobrze mieszamy. Potem dzielimy je na 3 części takiej samej wielkości.
REKLAMA
Spód blachy do pieczenia albo tortownicy wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wsypujemy pierwszą porcję sypkich produktów i wrzucamy połowę startych owoców z cynamonem. Wyrównujemy tę warstwę, a następnie umieszczamy równomiernie kolejną część suchych składników. Przykrywamy je resztą jabłek, a na nie wsypujemy trzecią sypką porcję ciasta. Na wierzch szarlotki równomiernie ścieramy dobrze schłodzone masło. Deser pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy go do wystudzenia i możemy cieszyć się wyśmienitym, wilgotnym specjałem z jabłkami.