Przepis na wytrawne racuchy z grzybami leśnymi

racuchy z grzybami
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Zazwyczaj racuchy przyrządza się na słodko. Tym razem zachęcamy was jednak do zrobienia ich z dodatkiem leśnych grzybów. Mamy nadzieję, że unikalny smak tej potrawy zostanie z wami na dłużej. Poznaj prosty przepis na wytrawne racuchy z grzybami.

REKLAMA

Wytrawne racuchy z grzybami – przepis

Składniki:
1 cebula
1 szklanka mąki tortowej
10 kapeluszy grzybów leśnych średniej wielkości lub 500 g pieczarek
250 g jogurtu naturalnego
2 jaja
250 g kefiru
1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku

Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek. Kefir połącz z jogurtem. Dodaj do niego olej, żółtka i przyprawy, a następnie wymieszaj. Potem wsyp mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, po wykonaniu tej czynności odstaw je.

REKLAMA

Grzyby pokrój na cienkie paski. Cebulę obierz z łupiny, pokrój ją i zeszklij na oleju. Przełóż do niej grzyby i podsmażaj do czasu, aż się zrumienią. Wystudź je nieco i rozdrobnij.

Ciasto umieść w większej misce, połącz je z mieszanką grzybów i cebuli. Do masy na racuchy dodaj także ubitą pianę z białek. Całość lekko wymieszaj metalową łyżką. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj nieduże porcje ciasta – smaż je z każdej strony do uzyskania lekko złotego koloru. Gotowe racuchy wykładaj na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem. Podawaj jeszcze ciepłe, np. z dodatkiem ulubionej surówki.

REKLAMA

Podziel się: