Puszyste ciasto smakuje każdemu. Łatwy przepis, który powtarzam już od lat

ciasto
fot. screen Youtube / Lecker und schnell

Długie listopadowe wieczory może umilić nam tylko dobry film i pyszny deser. Co powiesz na lekkie i puszyste ciasto, które jest banalne w przygotowaniu i wyśmienite w smaku? Właśnie taki smakołyk chcemy ci zaprezentować dzisiaj. To prawdziwa gratka dla fanów łakoci. Ciasto jest wystrzałowym dodatkiem do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Tego przepisu nie możesz przeoczyć!

REKLAMA

Przepis na wypiek, który zawsze wychodzi

Jeśli nawet nie lubisz piec ciast, to od dziś się to zmieni. Przepis, który za chwilę poznasz, nie wymaga zbyt wielu składników, jest łatwy, a czas przygotowania specjału jest naprawdę krótki. To inaczej niż w przypadku innych wypieków, np. drożdżowych, które niekiedy potrafią nas zaskoczyć i się nie udać. W przypadku tej receptury nie ma opcji, że ciasto opadnie czy będzie niedopieczone w środku. Przysmak wychodzi za każdym razem, więc z lekkim sercem upiecze go nawet kuchenny laik.

Deser powstaje z kilku przystępnych produktów spożywczych, które na 99% masz już w swojej kuchni. Sprawdź, co ci będzie potrzebne.

Puszyste i smakowite ciasto do kawy. Prosty przepis krok po kroku

Składniki:
250 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g mąki
szczypta soli
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
70 g masła

REKLAMA

Opis przygotowania:
Krok 1
Wbij jajka do naczynia. Dodaj do nich szczyptę soli, cukier i starannie mieszaj. Teraz wszystko miksuj robotem. Następnie wsyp jedną porcję mąki. Znów mieszaj robotem.

Krok 2
Podgrzej mleko z dodatkiem masła w rondelku. Wsyp cukier waniliowy i mieszaj produkty. Po upływie kilku minut składniki z rondelka przelej do tych w naczyniu, które łączyłeś mikserem. Dodaj również kolejną porcję mąki i całość starannie mieszaj.

Krok 3
Wylej masę do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz deser przez ok. 40 minut. Później oprósz wypiek cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

Czytaj też: Ciasto z bananami to raj dla podniebienia. Nie musisz go piec

REKLAMA

Podziel się: