Puszyste i wilgotne ciasto z jagodami na oleju. Przepis na sezonowy przysmak

ciasto z jagodami
fot. screen Youtube / Happy Foods Tube

Własnoręcznie przygotowane ciasto świetnie sprawdzi się jako pyszny deser po obiedzie. Początek tygodnia na ogół bywa ciężki, na szczęście mamy weekend, warto więc go jakoś umilić. Większość osób z pewnością sięgnie wtedy po kawkę i coś słodkiego. Dziś receptura na proste ciasto z dodatkiem jagód na oleju, przyrządza się je ekspresowo, a smakuje wyśmienicie.

REKLAMA

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na wyjątkowy deser, koniecznie przetestujcie ten poniższy. Jest łatwy, więc nawet jeśli nie macie zdolności kulinarnych, zrobicie je bez problemu. Lato to sezon na świeże owoce, więc trzeba z tego korzystać. Gwarantujemy, że domowi koneserzy spałaszują ciasto w kilka chwil!

Jak przygotować ciasto z jagodami?

Składniki:
Cukier (szklanka)
Jajka (3 sztuki)
Mąka pszenna (2 szklanki)
Jagody (400 g)
Olej (pół szklanki)
Cukier puder (3 łyżki)
Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

REKLAMA

Sposób wykonania:
Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę, stopniowo wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Do powstałej masy wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Myjemy jagody i umieszczamy je na cieście, następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pieczemy przez 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Ciasto z jagodami to świetny pomysł na miłe rozpoczęcie dnia. Doskonale smakuje z kubkiem kawy czy herbaty. Wierzch deseru można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem albo polać domowym lukrem, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze.

REKLAMA

Podziel się: