Szukasz przepisu na pyszne danie na szczególną okazję? Przychodzimy z pomocą. Na obiad proponujemy roladki schabowe w sosie o wyjątkowym aromacie i smaku.
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami w aromatycznym sosie to fantastyczny pomysł na klasyczne danie, które zawsze się sprawdza. Pieczone mięso z przepysznym farszem zawinięte w rulonik to kwintesencja smaku, która sprawi, że na twarzach bliskich zagości uśmiech. Co prawda, przepis wymaga trochę czasu i praktyki, ale finalnie powstanie potrawa, która warta jest każdej minuty spędzonej w kuchni.
Roladki schabowe z piekarnika – przepis
Składniki:
10 dag kapusty kiszonej
4 plastry schabu
1 cebula
20 dag pieczarek
pieprz i sól
szczypiorek
3 łyżki ketchupu
Na sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
10 dag pieczarek
estragon
2 cebule
2 łyżki śmietany
tymianek
2 szklanki wody
pieprz i sól
pół kieliszka białego wina
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę ugotuj i posiekaj. Pieczarki i cebulę pokrój. Podsmaż cebulę na oleju, wrzuć do niej kapustę, pieczarki, szczypiorek i dodaj koncentrat pomidorowy, a potem całość krótko przesmaż i dopraw.
Schab rozbij na cienkie plastry i posyp z obu stron przyprawami. Na każdy kawałek mięsa połóż farsz, zwiń rulonik, który następnie zepnij np. wykałaczką. Roladki podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby zrobić sos, pokrój cebulę i pieczarki, a następnie wrzuć je na rozgrzane na patelni masło – smaż warzywa przez moment, a potem posyp je mąką i smaż dalej. Dodaj koncentrat i natkę pietruszki, wszystko przemieszaj. Na koniec dolej wino i wodę, doprowadź do wrzenia.
Wymieszaj sos ze śmietaną. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej przyrządzonym sosem. Wstaw je do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 minut. Potrawę podawaj z ryżem lub tradycyjnie z ziemniakami.