Z jakim dodatkiem kultowa „pomidorówka” smakuje jeszcze lepiej? Każdy miłośnik jedzenia ma co innego do powiedzenia w tej kwestii. Jedno jest pewne, z czym byśmy jej nie podali i tak będzie smakować genialnie. Niektórzy stawiają na makaron, a jeszcze inni na ryż. Dziś proponujemy, aby podać danie z kaszą kuskus. Sycący produkt ze smakiem pomidorów łączy się znakomicie. Zdecydujcie się?
Zupa pomidorowa to potrawa, którą gotujemy dość często. Przeważnie podajemy do niej ryż albo makaron. Niekiedy można też trafić na wariant z ziemniakami bądź kluseczkami. Zupa z dodatkiem smakowitej kaszy kuskus odznacza się delikatnością, jest też pyszna i pożywna. Warto co jakiś czas wprowadzać drobne urozmaicenia w swojej kuchni.
Zupa pomidorowa z kaszą kuskus. Przepis krok po kroku
Składniki:
2 średnie marchewki
2 litry domowego bulionu np. warzywnego
300 g kaszy kuskus
200 g przecieru pomidorowego
4 łyżki śmietany 12% (ewentualnie)
pół łyżeczki kurkumy (ewentualnie)
pieprz i sól do smaku
pokrojona natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Kaszę wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, aby nad jej powierzchnią unosiła się centymetrowa warstewka wody. Dodaj do niej kurkumę (opcjonalnie), dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 5-10 minut. W dużym garnku zagotuj bulion. Wrzuć do niego umyte, obrane i pokrojone w talarki marchewki, gotuj całość przez 5 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zamieszaj, gotuj zupę przez 3-4 minuty. Pod koniec wrzuć do niej przyrządzoną wcześniej kaszę kuskus i dopraw wszystko pieprzem i solą. Jeśli chcesz zabielić zupę śmietaną, wcześniej ją zahartuj. Wlej do nabiału trochę bulionu z garnka i powoli łącz mieszankę z zawartością w garnku. Zupę pomidorową posyp natką pietruszki.