Tradycyjna sałatka jarzynowa to popularna potrawa świąteczna. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Jeden z nich, opisany poniżej, jest prosty i szybki – nie wymaga długiego gotowania jarzyn – zamiast tego wkładamy je do piekarnika i pieczemy. Cały proces zajmuje mniej niż godzinę. Dzięki tej metodzie obróbki termicznej warzywa mają wyrazistszy smak i zachowują więcej związków odżywczych. Podczas tradycyjnego gotowania wartościowe substancje przechodzą zwykle do wody, którą potem wylewamy do zlewu. Pieczenie to dobra metoda na zachowanie większości składników odżywczych obecnych w warzywach.
Sałatka jarzynowa to dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli co roku sięgacie po tę samą wersję sałatki, pora to zmienić. Zachęcamy was do skorzystania z zupełnie nowej i wyjątkowej receptury. Polecamy ją szczególnie osobom, którym klasyczna sałatka jarzynowa już się znudziła.
Niecodzienna sałatka jarzynowa – przepis
Składniki:
1 główka czosnku
3 pietruszki
1 cytryna
4 marchewki
1 seler
4 buraki
1 puszka ciecierzycy
2 czerwone cebule
1 łyżka musztardy
1,5 szklanki oleju
1 cytryna
10 nasion jałowca
2 gałązki tymianku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Myjemy wszystkie jarzyny i obieramy je ze skórki. Cebule, pietruszki i marchewki przekrajamy na pół, a selera siekamy w niewielkie kawałki. Na blaszce umieszczamy rozdrobnione warzywa i czosnek, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny oraz oliwą. Pieczemy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 minut, aż warzywa się zrumienią.
W moździerzu kuchennym miażdżymy jałowiec i przekładamy go do wysokiego naczynia, następnie dodajemy do niego musztardę, wodę z ciecierzycy, pieprz, sól i zaczynamy miksować. Powoli dolewamy olej, aż uzyskamy właściwą konsystencję majonezu, a potem doprawiamy go jeszcze sokiem z cytryny.
Wszystkie jarzyny kroimy w małą kostkę, a czosnek wyciskamy z główki. Siekamy gałązkę tymianku i wrzucamy ją do sałatki. Dodajemy do niej także świeży majonez, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Wstawiamy potrawę do chłodziarki na dwie godziny, aby składniki się przegryzły. Sałatka smakuje najlepiej następnego dnia.