Pixabay.com

Ciasta bez pieczenia są idealną alternatywą dla osób, które z jednej strony chcą przygotować pyszny deser, a z drugiej nie mają czasu na pieczenie. Poniższy przepis na ciasto oreo jest jedną z przyjemniejszych opcji.

Składniki na spód:
165g ciasteczek typu oreo
40g masła

Składniki na masę serową:
750g twarogu z wiaderka lub quarku (najlepiej 20%)
120g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400g słodkiej śmietany 30- 36%
10 ciasteczek typu oreo

Składniki – dekoracja:
6 ciasteczek typu oreo

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz. Całe ciasteczka oreo mielimy, roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami. Masę wykładamy na dole formy i ugniatamy łyżką, po czym wkładamy do lodówki na pół godziny.

Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Trzepaczką mieszamy ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy, dodajemy 2-3 łyżki sera i dokładnie mieszamy. Wlewamy do reszty sera. Osobno ubijamy śmietanę i mieszamy z masą serową. 10 ciastek kroimy na ćwiartki i mieszamy z masą.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Sześć ciasteczek przecinamy nożykiem na pół i wyciągamy krem. Ciasteczka układamy na masie serowej. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę