muffinki z rabarbarem
fot. Pixabay

Sezon na rabarbar nie trwa długo, dlatego starajmy się, aby jak najczęściej sięgać po przepisy z jego wykorzystaniem. Dziś prezentujemy prostą recepturę na niezapomniane śniadanie, w którym króluje rabarbar. Wyśmienite muffinki z rabarbarem to deser, którego wprost nie może zabraknąć o tej porze roku. Są zdrowe, lekkie i świetnie komponują się, chociażby z poranną kawą lub szklanką ciepłego mleka.

Pyszny deser z rabarbarem to świetna propozycja na słodkie śniadanie dla wszystkich domowników. Wypróbuj koniecznie poniższą recepturę na smakowite muffinki z rabarbarem.

Składniki:
1 rabarbar o pokrojony na kawałki o długości 2 cm
1/4 szlaki mąki uniwersalnej
2 duże ubite jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół szklanki syropu klonowego albo miód
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie:
Przygotuj 12 foremek do muffinek i rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. W większym naczyniu połącz mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej, średniej wielkości misce zmieszaj syrop klonowy z jajkami, wanilią i olejem kokosowym. Połącz suche składniki z mokrymi, po czym starannie je wymieszaj na gładką masę – powinna być gęsta. Wlej ją do foremek, a na wierzchu rozmieść cząstki rabarbaru (lekko wciśnij go w ciasto). Muffinki powinny się piec około 25 minut. Po tym czasie pozostaw je w piecu na 5 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna