Jeśli odpowiednio przyrządzimy kurczaka, otrzymamy wyjątkowo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Wystarczy, że zastosujemy metody zmiękczania i smażenia tego typu produktu. Sekretem jest marynowanie, właściwa temperatura i niedługi czas smażenia. Te strategie sprawią, że kurczak będzie soczysty i delikatny.
Jak smażyć pierś z kurczaka?
Przed obróbką termiczną mięso najpierw zamarynuj w przyprawach i produktach, które je zmiękczą (np. niektóre owoce, nabiał). Dzięki temu kurczak będzie smaczniejszy. Już 20 minut przebywania w marynacie przyniesie oczekiwane rezultaty. Jednak najlepsze efekty uzyskamy, gdy marynowanie potrwa kilka godzin.
Smaż mięso na rozgrzanym tłuszczu
Wrzucasz porcje kurczaka na zimny olej? To najgorszy błąd, który sprawia, że z mięsa wypływają soki, a produkt robi się twardy, suchy i niesmaczny. Z tego powodu przed gotowaniem patelnia i olej muszą się rozgrzać. Sprawdź też, czy naczynie, w którym gotujesz mięso, nie ma żadnych śladów zniszczenia. Rysy, wgniecenia czy odpryski powłoki teflonowej ułatwiają przywieranie pokarmu w trakcie smażenia. Lepiej używać naczyń bez uszkodzeń.
Po obróbce termicznej kurczak (podobnie jak wołowina) powinien odpocząć kilka minut na desce do krojenia. Aby przyspieszyć proces, można owinąć go folią aluminiową. W czasie leżakowania soki jednakowo rozejdą się w środku mięsa, dzięki czemu będzie ono bardziej wilgotne i nie tak żylaste.