Sos aioli na to wspaniały dodatek do różnych dań, a jego receptura wywodzi się kuchni śródziemnomorskiej. Przygotujesz go z pieczonego czosnku, majonezu i oliwy z oliwek. Sos świetnie pasuje do domowych frytek, sałatek, jajek, warzyw, kanapek, czy burgerów. Jest też doskonałym uzupełnieniem do mięs: drobiu, jagnięciny, wołowiny, oraz do owoców morza i ryb.
Sos robi się bardzo szybko, a najwięcej czasu zajmuje jedynie etap pieczenia czosnku. Jednak warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt końcowy jest naprawdę zadziwiający! Jak przyrządzić sos aioli? Bazuje on na oliwie z oliwek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić nieco recepturę i ten rodzaj tłuszczu zastąpić np. olejem rzepakowym (ma neutralny smak). Dziś prezentujemy przepis na sos aioli z oliwą.
Sos aioli z pieczonego czosnku – przepis
Składniki:
– oliwa z oliwek
– 1 główka czosnku
– sok z 1/4 cytryny
– sól i pieprz
– 150 ml majonezu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, a potem zawiń główkę czosnku z odrobiną soli i oliwy w folię aluminiową. Piecz przez 60 minut do momentu, aż czosnek zmięknie. Następnie wyciśnij miąższ z łupinek, rozgnieć za pomocą widelca i połącz z sokiem z cytryny oraz majonezem. Wszystko dopraw jeszcze czarnym pieprzem i solą do smaku.