Zasmażana młoda kapusta to wiosenny ideał. W smaku jest kremowa i delikatna, po prostu wyśmienita! Aby nie miała gorzkiego posmaku, tylko była lekko słodkawa i aromatyczna, wcześniej ją obgotuj, a następnie przelej chłodną wodą. Tę czynność zawsze wykonaj przed gotowaniem tego młodego warzywa.
O tej porze roku w sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej młodych warzyw. Nie zawsze pochodzą wprost z pola czy ogródka, ale przeważnie są delikatne i świeże. Charakteryzują się chrupkością, doskonałym smakiem i dużą zawartością dobroczynnych związków odżywczych.
Kapusta to jedno z pierwszych młodych warzyw, które można kupić wiosną. Idealnie nadaje się ona na zupę, surówkę oraz do krótkotrwałego gotowania i duszenia. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić młodą kapustę zasmażaną. Może ona być samodzielną potrawą albo smakowitym dodatkiem do obiadu.
Zasmażana młoda kapusta – jak ją przygotować?
Składniki:
1 łyżka mąki
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
2 łyżki smalcu
cukier, sól, pieprz
1-2 łyżki octu
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, zagotowujemy. Gotujemy przy uchylonej pokrywce kilka minut. Następnie odcedzamy ją na durszlaku, przelewamy chłodną wodą i odsączamy.
W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy kapustę i przesmażamy ją. Co pewien czas podlewamy warzywo gorącą wodą i dusimy do chwili, aż zmięknie. Koperek płuczemy, osuszamy, siekamy i dorzucamy do kapusty. Wszystko doprawiamy do smaku solą, octem, cukrem i pieprzem. Jeszcze przez chwilę gotujemy. Następnie posypujemy składniki mąką, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, czekając, aż sos oblegający warzywo nieco zgęstnieje.
Wskazówka:
Mąkę można też delikatnie zrumienić na smalcu i dopiero potem przełożyć do kapusty. Dzięki temu danie nabierze wyrazistszego smaku.