Serek wiejski to produkt wysokobiałkowy, który powinien często gościć w naszej diecie. Jest niedrogi i dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Można go jeść na śniadanie, w towarzystwie pieczywa i przerabiać na potrawy wytrawne (np. zapiekanki), jak i desery. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, skorzystaj z tej receptury i wyczaruj niesłychanie kremowy sernik. Robi go błyskawicznie i nie ma potrzeby przyrządzania spodu. Cottage cheese z powodzeniem zastąpi klasyczny twaróg.
Podczas przyrządzania sernika z wiejskiego twarożku musisz pamiętać o kilku rzeczach. Przełóż serek z kubeczka na sitko, aby odsączyć go z nadmiaru śmietanki. Serek ma grudkowatą konsystencję, więc trzeba go dokładnie rozetrzeć. Warto zrobić to w blenderze kielichowym. Gładki serek nadaje się do dalszej obróbki. Dodatki, takie jak miód, aromat waniliowy, bakalie czy masło, nadadzą mu smakowitości i uczynią sernikiem, o jakim od dawna marzyłeś.
Przepis na sernik z serka wiejskiego
Składniki:
4 kubeczki serka wiejskiego,
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
3 łyżeczki proszku budyniowego,
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
3 łyżeczki masła,
4 duże jajka,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki miodu (lub cukru),
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Odsączamy serek wiejski na sitku. Śmietankę odstawiamy i tylko ser blendujemy na spójną masę. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Po 10 minutach odcedzamy i osuszamy. Masło roztapiamy, studzimy. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka – na jasny i pulchny krem.
W sporym naczyniu umieszczamy zmiksowany serek wiejski i żółtka, łączymy powoli mikserem. Dodajemy sypki budyń, płynne masło, wanilię i miód. Znów ucieramy powoli na jednolite ciasto.
Rodzynki obtaczamy w skrobi i przekładamy do masy wraz z pianą z białek, mieszamy łyżką, a w międzyczasie dodajemy skórkę z cytrusa.
Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Pieczemy sernik w temp. 180°C przez 25 minut, aż się delikatnie zezłoci. Smacznego.