Tacki aluminiowe do grilla mają ukrytą funkcję. Wiedziałeś o tym?

tacki aluminiowe

Tacki wykonane z aluminium przydają się każdemu wczasowiczowi podczas grillowania. Bardzo często są wykorzystywane jako bufor, pomiędzy zabrudzonym rusztem a pokarmem. Okazuje się, że mają one niezwykłą funkcję, o której warto wiedzieć.

   

Bez tacek aluminiowych część osób wprost nie chce jeść smakołyków z grilla, myśląc, że obszar rusztu jest brudny, przez co zanieczyści grillowane jedzenie.

Tacka ma za zadane również chronić pokarm przed zanieczyszczeniem grillowanych produktów przed strzelającymi iskrami oraz popiołem. Mimo to wiele osób nie uzmysławia sobie, dlaczego tacki są wykonane w tak charakterystyczny sposób.

   

Tacki aluminiowe do grillowania mogą obniżyć ryzyko zachorowania

Kiedy przyjrzymy się bliżej budowie tacki aluminiowej, zobaczymy, że ma ona uwypuklenia oraz rynienki. Spostrzeżemy też, że na szczytnych częściach rantów są prostokątne otwory. To, że się tam znajdują, wcale nie jest dziełem przypadku.

„Podwyższenie” na tacce sprawia, że tłuszcz wytapiający się np. z kiełbasy, kumuluje się w jej zagłębieniach. W ten sposób nie skrapla się na gorące węgle i nie spala się z powodu wysokiej temperatury. Dym, który powstaje w tym procesie, jest rakotwórczy.

   

Działanie rakotwórcze dymu

Tłuszcz w czasie spalania przeistacza się w niebezpieczne związki kancerogenne: PAH (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) i HCA (heterocykliczne aminy aromatyczne). Ich szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka został potwierdzony w licznych badaniach naukowych.

Eksperci są zdania, że jeżeli bardzo długo grillujemy potrawy oraz spożywany je dość często, to jesteśmy w większym stopniu narażeni na ryzyko wystąpienia niebezpiecznych chorób (w tym nowotworów). Aby zmniejszyć to ryzyko, powinniśmy nie tylko ograniczyć spożycie mocno przypalonej żywności, lecz także używać do grillowania praktycznych tacek aluminiowych.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News