YouTube | shaziya’s recipes

Pyszny i puszysty sernik z jagodami jest tradycyjnym deserem, który idealnie komponuje się na każdą okazję. Co najlepsze, do jego przygotowania wcale nie trzeba używać piekarnika, a efekt będzie jeszcze lepszy!

Składniki na spód:

herbatniki ‚petitki’ (1-2 opakowania)

Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie układamy herbatniki. Robimy to równo, a w razie konieczności możemy je przyciąć do wymiarów formy.

Składniki na masę serową:

200 g białej czekolady, dobrej jakości
300 g serka kremowego typu philadelphia (lub półtłustego twarogu zmielonego trzykrotnie)
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
400 g jagód

Białą czekoladę łamiemy lub siekany na drobno i roztapiamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy do temperatury pokojowej. Ucieramy do miękkości serek kremowy, do której dodajemy czekoladę i znowu miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Stopniowo dodajemy sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.

Masę serową delikatnie przekładamy na schłodzony spód herbatnikowy i wyrównujemy. Posypujemy jagodami i wkładamy na noc do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę