Wiele osób popełnia te 5 błędów w przechowywaniu owoców i warzyw

owoce i warzywa
fot. Pixabay

Aby dłużej cieszyć się osobliwym smakiem oraz właściwościami warzyw i owoców, należy je przechowywać w odpowiedni sposób. Niestety wielu ludzi popełnia błędy, przez co tracą one swoją świeżość i stają się mniej smaczne. Oto zasady, których należy przestrzegać.

   

1. Nie przechowuj warzyw i owoców, kierując się tym, jak są sprzedawane w sklepie.
Przykładowo, jeśli w sklepie zauważysz, że pieczarki leżą poza chłodnią, nie oznacza to, że sam także powinieneś je trzymać w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcesz, aby zachowały świeżość na dłużej, przechowuj je w lodówce. Warzywa i owoce oferowane w supermarketach często owija się folią spożywczą. To też nie oznacza, że sami powinniśmy w taki sposób przechowywać produkty po zakupie.

2. Nie trzymaj arbuza w lodówce.
Arbuza nie powinno się wkładać do lodówki, gdyż traci nie tylko swój kolor, lecz także smak. Prościej kupić niewielką część owocu i zjeść go na bieżąco, niż trzymać w chłodziarce. Aby maksymalnie zachował swój smak, nie należy go schładzać zbyt długo.

   

3. Nie trzymaj cukinii obok innych warzyw.
Warzywo jest podatne na wpływ etylenu, tym samym szybko zwiędnie, jeżeli będziemy je przechowywać w lodówce tuż obok innych warzyw i owoców. Jeśli chcemy cukinię spożyć w ciągu paru dni, możemy ją zawinąć w wilgotny ręcznik i położyć na blacie. Chociaż ten sposób ma swoje minusy – warzywo może szybko zgnić. Warto więc położyć je w chłodnym i ciemnym miejscu.

4. Nie wkładaj pomidorów do lodówki.
Jeśli chcesz, aby pomidory zachowały swój smak, trzymaj je w temperaturze pokojowej. Składowane w chłodziarce stają się wodniste i szkliste, co pogarsza ich walory smakowe.

   

5. Przechowywanie owoców wraz z warzywami także nie jest dobrym pomysłem
Niektóre z nich przyspieszają psucie czy pleśnienie innych.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę