REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWybieram ten typ twarogu. Sernik pod bezą wychodzi rewelacyjny, oto przepis

Wybieram ten typ twarogu. Sernik pod bezą wychodzi rewelacyjny, oto przepis

sernik
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Mało jest osób, które nie lubią sernika. Można go przygotować z różnymi dodatkami, np. rodzynkami, brzoskwiniami, truskawkami. Jednak podany bez niespodzianek również jest niczego sobie. Lecz dziś nie będziemy zajmować się urozmaiceniem popularnego wypieku. Na jego smak w ogromnej mierze wpływa rodzaj użytego nabiału. Po jaki sięgnąć, by deser idealnie się udał? Poniżej znajdziesz odpowiedź.

REKLAMA

Dzisiejsza receptura na sernik z wiaderka bazuje na półtłustym serze białym. Ten rodzaj sprawdza się lepiej od pozostałych, czyli zostawia w tyle twaróg chudy i tłusty. Ciasto będzie smakowite i perfekcyjnie wilgotne. Zrób je według tego przepisu, a uda się na 100%.

Przepis na pyszny sernik z bezą

Składniki:
250 g mąki
1 kg twarogu sernikowego
25 g śmietany 18%
100 ml oleju
8 jajek
2 paczki budyniu
50 g cukru pudru
250 g cukru
200 ml śmietany 30%
20 g mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
60 g kaszy manny
10 g kakao
70 g orzechów włoskich

Opis przygotowania:
Przesiewamy mąkę z kakao do naczynia, dodajemy 4 żółtka i cukier puder, śmietanę 18% i olej, mieszamy do połączenia. Zaczynamy zagniatać ciasto – może się kruszyć, ale nie przejmujemy się tym. Jednolite ciasto równomiernie umieszczamy w prostokątnej formie i ubijamy.

REKLAMA

Do naczynia dodajemy 3 jajka, cukier i ubijamy robotem. Jajka powinny stać się puszyste – wówczas przekładamy do nich śmietanę 30%. Dokładamy też kaszę mannę i budyń w proszku, znów mieszamy. Gdy powstanie jednolita masa, łączymy ją z białym serem przy pomocy miksera.

Serową masę dokładnie rozprowadzamy na cieście z formie. Orzechy siekamy i obrzucamy nimi powierzchnię sernika. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 45 minut.

W międzyczasie robimy bezę. Do naczynia wlewamy 5 białek (4 szt. wcześniej odłożyliśmy), dodajemy odrobinę soli i ubijamy składniki mikserem, porcjami wsypujemy 125 g cukru i skrobię. Ubijamy wszystko na puszystą masę.

REKLAMA

Wyciągamy ciasto z pieca i na jeszcze gorące kładziemy bezę. To będzie druga i nieregularna warstwa. Pieczemy sernik w temp. 155°C przez ok. 25 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Kroimy na porcje i serwujemy, smacznego.

Sprawdź też przepis na sernik krakowski Magdy Gessler.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA