Zamiast ziemniaków, użyj do zrobienia klusek śląskich tego składnika. Wyjdą pyszne

kluski śląskie
fot. screen Youtube / Mashed

Kluski śląskie to idealny dodatek do duszonego w sosie mięsa. Mają w środku dziurkę, w której zbiera się zawiesisty sos, a tym samym potrawa jest jeszcze smakowitsza. Poniżej prezentujemy odmieniony przepis na kluski śląskie. Nie są zrobione z ziemniaków, tylko z kaszy jaglanej. Swym wyjątkowym smakiem oczarują każdego domownika.

REKLAMA

Chyba każdy zwolennik tradycyjnej polskiej kuchni zna kluski śląskie. Zazwyczaj serwuje się je ze sporą ilością esencjonalnego sosu. Taka kombinacja apetycznie wygląda i obłędnie smakuje. Dziś zamieściliśmy przepis na kluski śląskie bez ziemniaków. Bazą kultowego specjału jest kasza jaglana.

Przepis na kluski śląskie z kaszy jaglanej

Składniki (na ok. 20 sztuk):
kasza jaglana – 250 g po ugotowaniu
sól do smaku
skrobia – ok. 60 g
ulubione zioła (np. lubczyk)

Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu kaszę mielimy na pastę, dodajemy sól, a także zioła. Następnie wsypujemy skrobię i mieszamy. Zaczynamy formować kluski – obtaczamy dłonie w mące, aby masa się nie przyklejała i robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski gotujemy we wrzącej wodzie. Mieszamy lekko. Gotujemy przez około 3-5 minut od momentu, aż wypłyną na wierzch.

REKLAMA

Kluski śląskie z kaszy jaglanej serwujemy z ulubionymi dodatkami. Możemy też polać je niewielką ilością zdrowego tłuszczu. Smacznego.

Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

Podziel się: