Zapiekanki z dodatkiem pieczarek i sera to potrawa rodem z PRL-u, która także i dziś cieszy się ogromną popularnością. Mało kto jest w stanie oprzeć się ciepłej, chrupiącej bagietce podanej z dwoma uwielbianymi sosami. Ania Starmach podzieliła się prostą recepturą na kultowy specjał, który powstaje z kilku składników.
Ania Starmach zdradziła prosty przepis na pełne smaku zapiekanki z pieczarkami. Dawniej były one absolutnym hitem, ale dzisiaj też możesz przywołać ich obłędny smak. Do zapiekanek przyda się 1 rewelacyjny dodatek, a mianowicie domowe masło czosnkowe. Przyrządza się je z łatwością, a ewentualny nadmiar można wykorzystać np. do kanapek czy innych dań. W zapiekankach najlepiej sprawdza się ser żółty typu gouda. Zanim położysz pieczarki na bagietce, wcześniej dobrze je odparuj, dzięki czemu będą lepiej trzymać się na zapiekance.
Przepis Ani Starmach na zapiekanki
Składniki na 4 porcje:
kostka sera żółtego
bagietka pszenna
cebula
300 g pieczarek
łyżka masła do podsmażenia pieczarek
sól, pieprz
majonez
ketchup
masło czosnkowe do posmarowania bagietek
Składniki na masło czosnkowe:
3 ząbki czosnku
pół kostki masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Najpierw robimy masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i pokrojoną natkę, formujemy rulonik, owijamy go folią aluminiową i umieszczamy w lodówce.
Ser ścieramy na tarce, siekamy cebulę, a pieczarki drobno kroimy. Przekrawamy bagietkę w taki sposób, aby otrzymać 4 dłuższe części. Cebulę podsmażamy na zwykłym maśle, po chwili dorzucamy grzyby, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Każdy kawałek pieczywa smarujemy masłem czosnkowym, kładziemy grzyby, a wierzch posypujemy serem. Zapiekanki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 3-4 minuty, ser powinien się roztopić. Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem i majonezem, podajemy jeszcze ciepłe.