Kotlety mielone to rarytas, który często gości na naszych talerzach. Okazuje się, że można je zrobić na rozmaite sposoby. Dziś prezentujemy prostą recepturę na kotlety z niespodzianką. Bez dwóch zdań staną się one szlagierem spotkań rodzinnych.
Pyszne kotleciki z oryginalnym dodatkiem w postaci ogórków kiszonych na pewno przypadną do gustu nie jednemu łasuchowi, a oto przepis.
Składniki:
3 ogórki kiszone
pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
1 łyżeczka musztardy
pieprz
1 cebula
sól
olej do smażenia
bułka tarta (do panierowania)
Wykonanie:
Ogórki kiszone obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce. Zmiażdż czosnek. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę albo też zetrzyj na tarce. Zmiękcz w wodzie bułkę kajzerkę. Do miski włóż mielone mięso. Połącz je z cebulą, czosnkiem, namoczoną i odciśniętą bułką oraz startymi ogórkami kiszonymi. Całość dopraw solą, musztardą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zacznij starannie wyrabiać masę. Czynność zakończ, gdy masa dobrze się połączy i będzie jednolita. Na patelni rozgrzej olej (np. rzepakowy), usmaż kotleciki, później odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Potrawę serwuj z dodatkiem ulubionej surówki (np. z pora, selera, marchewki) i ugotowanych ziemniaków.